Bosniskt
Det bosnien-hercegovinska köket har influerats av traditioner från både väst och öst. Bosnisk mat är nära besläktad med turkisk och grekisk mat, och med rätter från andra Medelhavskök.
Det finns även många influenser från Centraleuropa. Typiska ingredienser i den bosniska matlagningen är tomater, potatis, lök, vitlök, paprika, gurka, morötter, vitkål, svamp, spenat, zucchini, bönor, plommon, mjölk och pavlaka, en tjock syrad grädde.
Vanliga kötträtter inkluderar bland annat nötkött och lamm. I de flesta fall är det bara den kristna delen av befolkningen som äter fläskkött. Några lokala specialiteter är ćevapčići, burek, dolma, sarma, pilaff, gulasch och ajvar.
De bästa lokala vinerna kommer från Hercegovina där det finns många vindruveodlingar. Plommon- och äppelrakija produceras i Bosnien.
-
Kyckling med mjölk
Kvrgusa är en extremt enkel maträtt med väldigt få ingredienser. Kvrgusa kan tillagas på ett par olika sätt och detta recept är ett av dem.
-
Ustipci (Munkar) med låg fetthalt
Ustipci (Munkar) med låg fetthalt gjorda med vatten innehåller en låg fetthalt och är ett perfekt tillval för de som vill hålla nere fetthalten.
-
Fåraherdens sallad
Coban salatsi, eller fåraherdens sallad översatt till svenska. Är ursprungligen en turkisk sallad som serveras över stora delar av Balkanhalvön.
-
Burek
Dags för ett recept på Burek. Burek är en maträtt som äts över hela Balkan med olika variationer, denna variant är en som förbereds i lager men