Peka

Dalmatinsk Peka

Dalmatinska Peka ispod saca

Dalmatisk Peka är en kroatisk maträtt ifrån den södra kustregionen Dalmatien (Kr.Dalmacija) den serveras såväl i hemmet som på restauranger och är ett måste att testa vid besök i Dalmatien. Smaken är fantastisk då den tillagas i vedugn och kan tillagas i tusentals varianter, med bläckfisk, kyckling, lamm osv.

Denna version är min egna som är anpassad efter våra svenska kök, då väldigt få av oss har tillgång till en grill som är tillräckligt stor för tillagning utan istället så får tillagning ske i ugnen. Men det kommer trots allt vara en smakupplevelse och du kommer förvånas över hur enkel rätten är att tillaga, den sköter nästan sig själv i ugnen.

Ingredienser

  • 1-1,5 kg  Högrev/Kycklinglår/Lammrostbiff
  • 1 kg Potatis
  • 1-2 Zucchinis
  • 2 Röda paprikor
  • 2 Gula paprikor
  • 5 Morötter
  • Olivolja
  • Rosmarin/Färsk rosmarin
  • Peppar
  • Vegeta/Salt
  • Vitt vin (gärna kroatiskt)
  • Fond

Instruktioner

  1. Ta fram en stor ugnsform eller gryta.
  2. Skölj potatis och grönsaker, men skala EJ! Dela sedan potatisar, paprikor och morötter i halvor och skiva zucchinin i tjocka skivor. Kasta ner det i formen som en riktig medelhavsbo, här kör vi inte på något extra eller fint. Ringla sedan över en rejäl skvätt olivolja och krydda med rosmarinpeppar, blanda runt.
  3. Krydda köttet med lite svartpeppar, vegeta och rosmarin. Gnid in kryddorna så att dom verkligen sugs in i köttet senare i ugnen. Placera sedan köttet ovanpå grönsakerna/rotfrukterna, är det en stor köttbit så kan du dela den i 2 delar. Ringla sedan lite mer olivolja över och häll på 1 dl vitt vin och om du vill ha lite fond.
  4. Sätt ugnen på 180 grader. Täck över formen med foliepapper, detta gör att köttsaften stannar kvar och köttet blir mjukt och saftigt. Ställ nu in formen i ugnen och ta ett glas fint rött vin tillsammans med ett glas kallt vatten och vänta 1 och 1/2 timma. Efter 1 och 1/2 timma så lyfter du försiktigt på folien och känner dom fantastiska dofterna, häll nu över ytterligare lite vitt vin och ställ tillbaka formen i ugnen. Ta en kopp turkiskt kaffe under tiden du väntar.
  5. Efter 2, 2 och 1/2 timma så är din peka redo att tas ut ur ugnen. Låt nu köttet vila i 15 minuter innan du skär upp det i delar och servera tillsammans med grönsakerna på ett fint fat samt lite hembakat vitt bröd. Glöm inte att ösa över den fantastiska såsen som har bildats, och att doppa brödet i såsen!