Kök: Slovenskt

Slovenska köket är den matkultur och de mattraditioner som finns i Slovenien. I Slovenien möts Alperna, Medelhavet och pannoniska landskap geografiskt. Detta skapar en rik bas av olika råvaror som utgör grunden för det traditionella slovenska köket.

Sedan tidig medeltid styrdes de slovenskspråkiga landområdena av Bayern, Österrike och Republiken Venedig, och ingick senare i dubbelmonarkin Österrike-Ungern, vilket gjort att det slovenska köket har många likheter med, framför allt, det österrikiska och norditalienska.

Det slovenska köket är huvudsakligen baserat på varor såsom sädesslag, grönsaker, däribland baljväxter och knölar, oliver och vindruvor (för vinproduktion), mejeriprodukter, kött (vilt, nöt, fläsk, lamm och fågel, varav produkter av fläskkött fortfarande har en framträdande roll i matlagningen, då julslakten av gris historiskt sett var en viktig händelse under året), havs- och sötvattensfisk.

Pumpa Soppa

Krämig pumpa soppa

Portioner: 4

Tid: 30 min

Svårighet: lätt

Krämig pumpa soppa för alla. Recept för en krämig pumpa soppa blir allt mer eftertrakt soppans framgång beror naturligtvis på kvaliteten...

Se recept

Körsbär Tårta

Körsbär tårta

Portioner: 8

Tid: 110 min

Svårighet: lätt

En fantastiskt körsbär tårta av enbart lokala, färska produkter och råvaror är givetvis alltid bäst. Denna körsbär tårta är en fantastisk upplevelse...

Se recept

Ljus choklad frosting

Ljus choklad frosting

Portioner: 20

Tid: 20 min

Svårighet: lätt

Ljus choklad frosting för alla dem som föredrar lite glans på en mörk choklad glasyr! Detta är en fantastisk unik mat gudomlighet!...

Se recept