Kök: Nordmakedonskt

Makedoniska köket, är en del av jugoslaviska köket, med influenser från medelhavsköket och det från Mellanöstern, samt till en mindre grad från italienska, tyska och östeuropeiska köket.

Det relativt varma klimatet i landet gör att det är mycket goda förhållanden för att odla flera olika grönsaker, örter och frukter. Således är det makedonska köket mycket varierat.

Landet är känt för så kallad “shopskasallad”, en hors-d’œuvre och sidorätt, som serveras till nästan alla mål. Det är även känt för sin kvalitet och mångfald av mjölkprodukter, viner och lokala alkoholdrycker, såsom rakia.

Tavče Gravče och mastika anses vara landets nationalrätt och nationaldryck

Ustipke (Munkar) med mjölk

Ustipke (Munkar) med mjölk

Portioner: 5

Tid: 50 min

Svårighet: medel

Ustipke (munkar) gjorda med hjälp av mjölk är en underbar variant som man som matälskare bara måste njuta av. Detta är en liten annorlunda...

Se recept

Kaka

Söt plommon kaka

Portioner: 6

Tid: 60 min

Svårighet: lätt

En söt plommon kaka. För den som gillar söta kakor med frukt så är en söt plommon kaka kakan för dig! Det som är bra med detta recept...

Se recept