Pljeskavica

Fylld Pljeskavica

Punjena Pljeskvica (Fylld Pljeskavica)

Pljeskavica kan kallas för Balkans Hamburgare, serverad i lepinja eller med pommes frites är det en fantastisk sommarrätt. Att vandra på Splits gator och köpa en pljeskavica med lök och Ajvar ifrån något ”hål-i-väggen” är ett måste varje sommar. Denna variant är fylld med ost och det finns även andra som är fyllda med rökt skinka osv.

Ingredienser

  • 800 gram nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 gullök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1/2 dl Ströbröd
  • 7 tsk Paprikapulver
  • Svartpeppar (efter smak)
  • Vegeta/Salt (efter smak)
  • Kajmak/Fetaost (eller någon annan ost du finner god)
  • Naturellt mineralvatten

Instruktioner

  1. Finhacka löken, pressa vitlöken och häll i tillsammans med ströbröd, ägg och paprikapulver i en skål. Vispa ordentligt. Blanda sedan i nötfärsen, salta och peppra efter behov och se till att allt blir utblandat.
  2. Låt stå i kylen minst 1h.
  3. Dela upp nötfärsen i 8 delar, forma till 8 platta hamburgare. På fyra av burgarna lägger du kajmak/riven ost. Använd sedan dom 4 kvarstående som ”lock” och sätt ihop.
  4. Hetta upp en stekpanna/grillpanna till medelvärme, eller så tänder du grillen. Stek på varje sida 7-10 minuter.
  5. Servera i lepinja bröd med lök ,ajvar,tomat eller med klyftpotatis och en sallad till.
  6. Din alldeles egna pljeskavica är nu klar, servera med pommes,ajvar,kajmak, och en sallad. Eller så kör du på lepinja eller ett pitabröd..