Musaka od Tikvica

Moussaka med Zucchini

Moussaka med Zucchini. Detta är en liten specialitet från balkan. Denna moussaka med zucchini är ganska normal utan några konstiga tillsatser osv. och är väldigt enkel att tillaga bara man följer receptet. Finns mycket utrymme att experimentera själv med olika tillsatser men detta recept på denna moussaka med zucchini är ganska standard och alla kan denna. Bara testa och njut av en väldigt god matträtt.

Ingredienser

  • 1 stor zucchini
  • 300 g fint malet nötkött
  • 1 medelstor gullök
  • 100 g gräddfil
  • 2 tsk senap
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tesked vegetabilisk krydda (Vegeta)
  • lite olivolja
  • smör (ekologiskt 100% fett helst)
  • salt / havssalt
  • peppar
  • 2 ägg
  • 3-4 dl mjölk

Instruktioner

  1. Skala och hacka zucchinin i tunna skivor. Salta dem väl och låt dem stå så vattnet rinner ur dem.
  2. Under tiden, stek den finhackade löken i lite olivolja, tillsätt sedan köttet. När köttet ändrar färg, tillsätt grönsakskrydda, salt, peppar och paprika och stek i några minuter till. Slutligen, tillsätt senap och rör om allt så det blir en skön blandning med stilrena färger och ta bort från plattan.
  3. Smörj en ugnsfast form med äkta smör (helst 100% fett) och täck botten med zucchini skivor som du tidigare skalade och lät vattnet rinna ur eller som du absorberade vattnet ur med kanske en köks handuk eller papper. och sedan täcka botten skivor zucchini som du tidigare väl OECD eller överflödig vätska absorberas kökshandduk. Ta sedan köttet du stekte och häll på så det täcker zucchini raden. Ta sedan nya zucchinis och lägg ovanpå köttet. Ta sedan mer av köttet och lägg på nya lagret av zucchinis osv. tills det tar slut eller formen är fylld. Alltså en rad zucchinis en rad kött och upprepa.
  4. Vispa äggen och tillsätt mjölk och blanda väl tills en gulaktig färg dyker upp av vispningen. Häll det slutliga resultatet av vispningen över zucchini och köttet i den ugnsfasta formen så det blir som en fantastiskt övertäckande dröm av gult. Låt köttet och zucchinis suga åt sig av smeten ni hällt på i en halv minut eller så.
  5. Lägg sedan formen i ugnen täckt med folie och baka på medelvärme (180 grader) i cirka 20 minuter. Ta sedan ut formen och ta bort folien och låt baka i ytterligare några 10 minuter. Efter detta bör smeten ha sugits upp av köttet och zucchini skivorna och det bör vara en fast kompakt maträtt och inte en vattnig blandning när man tar ut ugnsformen ur ugnen.
  6. Efter att ni tar ut ugnsformen ur ugnen så häll på grädden/creme fraiche på toppen och lägg tillbaks i ugnen i 2-3 minuter till.
  7. Nu är det klart och ni kan njuta av er fantastiska matträtt!