Punjena Pljeskvica (Fylld Pljeskavica). Pljeskavica kan kallas för Balkans Hamburgare, serverad i lepinja eller med pommes frites är det en fantastisk sommarrätt. Att vandra på Splits gator och köpa en pljeskavica med lök och Ajvar ifrån något “hål-i-väggen”är ett måste varje sommar. Denna variant är fylld med ost och det finns även andra som är fyllda med rökt skinka osv.
Ingredienser
- 800 gram nötfärs
- 1 ägg
- 1 gullök
- 4 klyftor vitlök
- 1/2 dl ströbröd
- 7 tsk paprikapulver
- svartpeppar (efter smak)
- vegeta/salt (efter smak)
- fetaost (eller någon annan ost du finner god)
- naturellt mineralvatten
Instruktioner
Tid som behövs: 30 minuter.
- Finhackning
Finhacka löken, pressa vitlöken och häll i tillsammans med ströbröd, ägg och paprikapulver i en skål. Vispa ordentligt. Blanda sedan i nötfärsen, salta och peppra efter behov och se till att allt blir utblandat. Låt stå i kylen minst 1h.
- Ihopsättning
Dela upp nötfärsen i 8 delar, forma till 8 platta hamburgare. På fyra av burgarna lägger du fetaost / riven ost. Använd sedan de 4 kvarstående som “lock” och sätt ihop.
- Upphettning
Hetta upp en stekpanna / grillpanna till medelvärme, eller så tänder du grillen. Stek på varje sida 7-10 minuter.
- Servering
Servera i lepinja bröd med lök, ajvar, tomat eller med klyftpotatis och en sallad till.
- Maträtten
Din alldeles egna pljeskavica är nu klar, servera med pommes, ajvar, fetaost och en sallad. Eller så kör du på lepinja eller ett pitabröd.