Karadjordjeva snicla (Karadjordjevics schnitzel) är en fylld schnitzel som härstammar ifrån det serbiska konungahuset (därav namnet Karadjordjeva). Den är enligt mig en av Balkans absolut bästa maträtter serverad med klyftpotatis, en fräsch sallad och rött vin eller öl!
Så idag ska du lära dig att äta kungligt.
Ingredienser
- 800 g fläskotletter / fläskytterfilé
- 300 gram rökt skinka
- 400 gram bulgarisk vitost / fetaost
- 5-8 ägg
- 7-8 dl vetemjöl
- 500-700 gram vetemjöl
- rapsolja eller majsolja
- ströbröd
- salt
- peppar
Instruktioner
Tid som behövs: 40 minuter.
- Benskärning
Skär bort eventuella ben ifrån kotletterna. Salta och peppra lätt.
- Bankning
Banka ut köttet till tunna stora bitar. Lägg skinka och ost på långsidan och rulla ihop den hårt, stoppa sedan in kanterna lite på samma sätt som du viker strumpor. Detta för att hålla innehållet på plats.
- Paneringen
Nu är det dags att fixa till paneringen medans köttet får suga åt sig av smakerna en stund. Vispa ägg i en skål och blanda ströbröd och vetemjöl med varandra på en tallrik. Sprid sedan ut dem vispade äggen över en annan stor tallrik. Rulla köttet först i ägget och sedan i paneringsmixen. Upprepa detta 2-3 gånger tills det är ordentligt med panering.
- Upphettning
Hetta upp en panna till medelvärme eller lite över medel, fyll på rätt rikligt med olja och stek sedan i 20-25 minuter. Se till att ha koll och flytta runt schnitzeln i pannan lite då och då för att få en fin gyllenbrun färg och slippa bränd yta.
- Maträtten
Servera din kungliga schnitzel med fördel tillsammans med tartarsås, klyftpotatis och en shopluk – eller fåraherdens sallad.