Ustipke (munkar) gjorda med hjälp av mjölk är en underbar variant som man som matälskare bara måste njuta av. Detta är en liten annorlunda upplevelse än med andra varianter av ustipke (munkar) och bara måste provas.
Ingredienser
- 450 g vetemjöl
- 450 ml mjölk
- 2 msk plommon brännvin
- 1 tsk rivet citronskal
- 190 g vaniljsocker
- 2 äggulor
- 1/2 tsk socker
- 20 g jäst
- 70 g margarin
- olja för stekning
Instruktioner
Tid som behövs: 50 minuter.
- Spädning
Späd jästen med ca 50 ml ljummen mjölk, tillsätt socker och låt den jäsa i några minuter.
- Blandning
Blanda i mjölet med det smälta margarinet, vaniljsocker, citronskal, plommonbrännvin, jäst och äggula. Tillägg den återstående ljumma mjölken och skapa en smidig deg och låt den stå i ca 15 minuter.
- Kavling
Ta en kavel och kavla ut degen så den blir fingertjock och skär i fyrkanter.
- Upphettning
Hetta upp oljan och sänk temperaturen omedelbart så ustipke (munkarna) inte steks för snabbt så de blir råa i mitten.
- Stekning
Stek ustipke (munkarna) på svag värme tills de blir gyllenbruna.
- Maträtten
Ta ut med sked och servera.