Burek

Burek

Dags för ett recept på Burek.

Burek är en maträtt som äts över hela Balkan med olika variationer, denna variant är en som förbereds i lager men det finns även en rullad variant(vanligast i Bosnien och Hercegovina).

Ingredienser

  • Filodeg (alternativt gör du egen deg, denna är färdig och finns i de flesta mataffärer)
  • Nötfärs / Blandfärs
  • Travnicki sir / Bulgarisk vitost (Går bra med fetaost)
  • Ägg
  • Peppar
  • Vegeta (Salt)
  • Vitlök
  • Paprikapulver
  • Mjölk

Instruktioner

  1. Börja med att ställa in ugnen på 200-220 grader.
  2. Fyllningen: Börja med att ta fram en skål och fylla den med den mängd köttfärs du vill använda. Pressa sedan i 2-3 klyftor vitlök, lägg en kraftig nypa vegeta, peppra och ha sedan i lite paprikapulver. Avsluta med att ha i ett ägg och blanda ihop allt med händerna som en riktig man! När kryddorna är spridda jämt igenom fyllningen så är du klar.
  3. Nu är det dags att forma själva Bureken. Ta upp ett 2 filodegsblad och doppa dessa i mjölk, lägg dom sedan på en inoljad bakplåt. När detta är gjord sprider du ut fyllning lite sporadiskt över filodegen.
  4. Nu tar du upp ett filodegsblad och doppa i mjölk på samma sätt, lägg det ovanpå botten/fyllningen och skrynkla till det lite lätt. Du sprider nu återigen ut fyllningen och lite ost över bladet. Upprepa denna procedur tills du känner att du fått en burek med den mängd kött och ost som du vill ha. (Extra kött eftersom du är en man!)
  5. Avsluta sedan som du började med 2 mjölkdoppade filodegsblad som du skrynklar ihop lite lätt. På toppen så häller du över mjölk alternativt sprider ut lite turkisk yoghurt, detta för att inte degen ska bli torr o knaprig när den får stå och gotta sig i ugnen. Glöm inte att dela din burek i portioner före tillagning då det blir svårare efteråt.
  6. Ställ in plåten i den varma ugnen och låt den stå i ca 30 minuter, titta till lite då och då så att det inte ser torrt ut på toppen och häll på mer mjölk vid behov. Efter 30 minuter höjer du sedan värmen lite grann och ställ in den i 5-10 minuter till, detta för att få till den där fina gyllene färgen på din Burek.
  7. Ta nu ut plåten, häll över lite mjölk och låt det svalna en stund så att den verkligen får gotta till sig. Avnjut sedan måltiden med yoghurt vid sidan och ett glas mjölk/ayran. Du har nu gjort din egna burek, PRIJATNO!
  8. Det går även att fylla din burek med bara ost/kött (burek s sirom, burek s mesom), eller andra saker så som spenat, potatis (burek s spinatom, burek s krompirom) osv. Prova dig fram!