Kaka

Söt plommon kaka

En söt plommon kaka. För den som gillar söta kakor med frukt så är en söt plommon kaka kakan för dig! Det som är bra med detta recept är att man kan lätt byta ut plommonet mot till exempel äpplen, jordgubbar, hallon, aprikoser eller någon annan frukt!

Ingredienser

  • 4 ägg, rumstempererade
  • 175 g socker
  • 2 påsar vaniljsocker med citron smak
  • 150 g mjöl
  • 8 g bakpulver
  • 80 g smält smör
  • 25 st blå plommon

Instruktioner

Tid som behövs: 1 timme.

  1. Vispningen

    Vispa ägg, socker och vaniljsockret med citron smaken. Om ni ej har vaniljsockret tillsätt vanligt vanilj med citronskal.

  2. Tillsättningen

    Tillsätt det smälta smöret och blanda, sedan tillsätt slutligen mjölet som ni blandat med bakpulvret och blanda allting samman.

  3. Smörjningen

    Smörj in en ugnsfast form i storleken 20 cm x 28 cm och häll i den blandade smeten.

  4. Plommonen

    Tvätta och rena plommonen från frön, halvera och lägg dem ovanpå degen. Plommonen kommer att falla in i degen under gräddningen vilket gör att dem släpper ut sin näring och gör kakorna saftiga.

  5. Gräddning

    Grädda i ugnen på 195 grader Celsius i ca 35-45 minuter eller tills du ser att degen brynt fint eller lossnat från kanten.

  6. Maträtten

    Låt kakan svalna i bakformen, skär i tärningar, strö med strösocker eller eventuellt med vispad grädde och servera med ett fint glas juice.